Apa itu Elliott Wave Oscillator? Petua Teratas untuk Ramalan dengan Elliott Waves di Exness

Apa itu Elliott Wave Oscillator? Petua Teratas untuk Ramalan dengan Elliott Waves di Exness
Sebilangan peniaga mempunyai kadar kejayaan yang jauh lebih tinggi daripada yang lain. Perbezaannya biasanya bergantung kepada jumlah penyelidikan yang dikeluarkan mengikut kalendar ekonomi, tetapi faktor besar lain adalah jenis alat analisis yang digunakan.

Satu alat emas yang disumpah oleh setiap peniaga profesional adalah pengayun gelombang Elliott. Ini mungkin salah satu alat yang lebih rumit dan sangat disarankan agar anda mengambil pendekatan praktikal menggunakan terminal MT4 atau MT5 anda ketika belajar menggunakannya.

Apakah pengayun gelombang Elliott?

Gelombang Elliott adalah sejenis analisis kitaran yang digunakan oleh peniaga untuk membantu meramalkan pasaran kewangan. Gelombang Elliot diciptakan - atau ditemui - oleh Ralph Nelson Elliott, seorang akauntan kereta api yang pulih yang memutuskan untuk mengambil bacaan indeks saham Dow setiap jam dari tempat tidurnya selama tahun 1920-an. Setelah bertungkus-lumus mengikuti pasar selama bertahun-tahun, Elliott merumuskan struktur gelombang pasar yang menurutnya berulang dalam jangka waktu yang ditentukan. Gelombang tersebut menjadi alat terkenal untuk meramalkan pergerakan masa depan. Teorinya kemudian dikenali sebagai prinsip gelombang.

Jatuh ke dalam kabur dalam waktu kurang dari satu dekad kerana perhitungan yang rumit, idea Elliotts tidak dihidupkan kembali hingga tahun 1970-an ketika pengkomputeran super menjadi kenyataan. Dunia mengambil perhatian ketika Robert Prechter, seorang penganalisis di Merrill Lynch, menggunakannya untuk memenangi kejuaraan perdagangan pilihan AS dengan keuntungan 444% yang mengagumkan.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Prinsip gelombang merasionalisasikan pasaran menjadi pergerakan tren 5 gelombang bergantian, diselingi oleh 3 pembetulan gelombang. Gelombang boleh menjadi bearish atau bullish bergantung pada arah arah aliran keseluruhan.

Apa itu Elliott Wave Oscillator? Petua Teratas untuk Ramalan dengan Elliott Waves di Exness
Pola Gelombang Elliott asas 5-3

Gambar rajah di atas menunjukkan gelombang Elliot menaik yang ideal diikuti dengan pembetulan tiga gelombang dan permulaan kitaran baru. Gelombang ini biasanya digunakan untuk meramalkan pergeseran arah yang bebas dari pelepasan kalendar ekonomi.

Sebagai contoh, jika seorang peniaga mengenal pasti dengan tepat bahawa pasaran sedang berkembang gelombang 2, mereka tahu bahawa apabila berakhirnya itu akan diikuti oleh gelombang panjang 3. Secara teorinya, maklumat ini kemudian dapat digunakan oleh pedagang untuk mendapat keuntungan dari pasaran.

Yang perlu diperhatikan ialah gelombang Elliott adalah fraktal, yang bermaksud gelombang yang lebih kecil sesuai dengan gelombang besar yang mereka sendiri masuk ke dalam gelombang yang lebih besar. Fikirkan kepingan Elliott seperti satu set boneka Rusia. Tidak kira seberapa besar anda pergi, anda secara keseluruhan selalu mempunyai bentuk yang sama yang dapat diramalkan.

Cara menetapkan Elliott Wave Oscillator

Tugas pertama yang harus dihadapi oleh Elliotician adalah mengenal pasti Tahap gelombang Elliott di mana pasaran berada. Di sinilah Elliott Wave Oscillator (EWO) masuk. Sebaik sahaja anda log masuk ke akaun anda dan anda mempunyai platform MT4 / 5 anda di hadapan anda, cuba bermain-main dengan tetapan sebentar. Apabila anda sudah siap, tetapkan penunjuk pada tetapan 5, 34, 5 tertentu. Ini akan memberi anda analisis teknikal yang dapat mengenal pasti dari 5 gelombang tren yang sedang berada di pasaran. Lihat gelombang pada grafik di bawah.

Apa itu Elliott Wave Oscillator? Petua Teratas untuk Ramalan dengan Elliott Waves di Exness
Pengayun Gelombang Elliott (EWO)
  • Gelombang 3 dapat dikenali sebagai gelombang yang selalu merupakan gelombang terkuat dan terpanjang dari 5 gelombang. Gelombang 3 adalah puncak yang lebih tinggi yang berdiri di atas kepala dan bahu di atas yang lain.
  • Hujung gelombang 4 selalu dikenal pasti oleh EWO yang jatuh ke bawah garis sifar (setelah ia memuncak pada gelombang 3).
  • Hujung gelombang 5 selalu berlaku apabila EWO telah naik kembali di atas garis sifar dan membentuk puncak atau bonggol kedua yang lebih rendah.

Petua teratas untuk ramalan dengan Elliott Waves

Sebilangan besar ahli Elliotik menganalisis pasaran secara real-time, memberikan "label" yang berlainan untuk gelombang ketika ia terungkap. Memeriksa MT4 / 5 anda, pastikan bahagian pasaran yang dianalisis panjangnya antara 90-140 bar, kerana ini membantu meningkatkan ketepatan dengan ketara.

Contoh dunia nyata Elliott Waves dalam tindakan

Dolar Australia terjual tinggi berbanding Dolar AS pada tahun 2018, kehilangan sekitar 8% dari nilainya dalam proses tersebut. Pemangkin asas untuk kejatuhan adalah ketakutan perlambatan perang perdagangan China, dan kadar faedah yang relatif lebih rendah di Australia berbanding AS. Ketika nilai tukar mula kelihatan semakin tegang dan terlampau jual, persoalan sekarang di fikiran banyak penganalisis adalah apakah penjualan telah mencapai tahap terendah. Gelombang Elliott adalah salah satu alat yang dapat membantu menentukannya, dan menunjukkan pesanan apa yang paling berkesan.

Melihat keseluruhan struktur penurunan pada carta bulanan, kami melihat struktur gelombang bearish Elliott yang jelas kepada penurunan jangka panjang - bukan hanya pada tahun 2018, tetapi sejak ia bermula pada tahun 2011.

Apa itu Elliott Wave Oscillator? Petua Teratas untuk Ramalan dengan Elliott Waves di Exness
Gelombang Elliott jangka panjang pada AUD / USD 10.05, 25-10-2018

EWO di bahagian bawah menyokong tafsiran ini. Adalah mungkin untuk melabelkan gelombang sebagai berikut:

  • gelombang 1 mungkin berakhir pada tahun 2013
  • gelombang 2 pada tahun 2014
  • gelombang 3 pada akhir 2016 (ketika EWO melalui)
  • gelombang 4 pada tahun 2017 (ketika EWO bergerak kembali di atas garis sifar)
  • gelombang 5 sedang dijalankan

Sekiranya arus turun ke bawah adalah gelombang 5, ini menunjukkan sejauh mana aliran menurun mungkin terhad, kerana gelombang 5 selalu merupakan gelombang terakhir dalam sebarang pembentukan Elliott. Walaupun mereka dapat dipotong, gelombang 5 biasanya mencapai sejauh gelombang 3, yang dalam hal ini berada pada posisi terendah 0,6827, menjadikan mereka sasaran berikutnya untuk aliran menurun.

Hati-hati, ada kemungkinan gelombang 5 dapat meluas jauh di bawah gelombang 3 dan mustahil untuk meramalkan dengan tepat di mana ia akan berakhir. Pembentukan corak candlestick bulanan yang menaik atau swing pivot bulanan, sebagai contoh, akan menjadi isyarat yang layak bahawa gelombang 5 sudah berakhir. Itu, pada gilirannya, akan memberi isyarat masa yang tepat bagi pedagang untuk memasuki posisi beli, membeli pasangan tersebut agar dapat memperdagangkan pasaran lebih tinggi, dengan sasaran awal yang baik pada tahap 0,8000 yang signifikan secara psikologi.

Menggunakan Elliotts mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya, tetapi setelah anda mempraktikkan proses ini beberapa kali, ia menjadi penyiapan mudah yang menghasilkan kekuatan ramalan yang luar biasa. Siapkan akaun exness anda, pasang platform perdagangan MT4 atau MT5 percuma, dan cuba jalankan beberapa ujian Elliott pada akaun demo. Anda akan tahu bila anda sudah bersedia untuk mula menyasarkan keuntungan sebenar dan ketara.

Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!